Samenwerking met Al Hoceima

De meerderheid van de Marokkaanse gemeenschap in Sint-Niklaas is afkomstig uit de regio van Al-Hoceima. Dit hebben we gemeenschappelijk met onze zusterstad Gorinchem in Nederland, zoals we ter plaatse ervaren hebben. In 2004 werd Al-Hoceima getroffen door een zware aardbeving. Tal van Sint-Niklase organisaties hebben toen acties ondernomen om de inwoners van Al-Hoceima te helpen na deze ramp. Het stadsbestuur heeft ook een budget vrijgemaakt voor noodhulp aan de getroffen personen. Gezien de band tussen beide steden is het idee ontstaan om verdere mogelijkheden voor samenwerking te onderzoeken.

De bedoeling van de samenwerking tussen Sint-Niklaas en Al-Hoceima is dat verschillende doelgroepen uit beide steden betrokken raken en dat dit beide steden ten goede komt. Deze samenwerking kan een ideale manier zijn om meer dialoog tussen gemeenschappen te creëren in Sint-Niklaas en Al-Hoceima.

In 2009 ontstond het idee om samenwerkingsmogelijkheden verder te onderzoeken. In het voorjaar van 2010 werd dan een eerste missie georganiseerd. De samenwerking met Al-Hoceima situeert zich momenteel binnen de thema’s jeugd en onderwijs. Partners in de samenwerking zijn de Marokkaanse gemeenschap van Sint-Niklaas (met de vereniging Hidaya als inititiefnemer) en KaHo Sint-Lieven.

Al-Hoceima is een Marokkaanse havenstad die ligt aan een beschutte baai aan de Middellandse Zee bij het centrum van het Rifgebergte in het noorden van Marokko. De stad heeft een Spaanse oorsprong. De stad ligt in de provincie Al Hoceima en de regio Taza – Al-Hoceima - Taounate. Al Hoceima ligt aan de voet van een rotsachtige berg en strekt zich uit vanaf de kust tot wijken die op 50 meter hoogte liggen. Al Hoceima heeft sinds haar Spaanse oprichting een band met Spanje onderhouden. Ook wonen veel Marokkanen afkomstig uit Al Hoceima in België, Nederland, Frankrijk en Italië. Deze buitenlandse culturele invloeden hebben er voor gezorgd dat Al Hoceima een gemengde stad is op gebied van cultuur en taal. De talen die er gesproken worden zijn Tarifit, Spaans, Arabisch en Frans. Meer informatie op de website van de stad Al-Hoceima.