Andere internationale contacten

Jumelages - Europese samenwerking

Nie wieder Krieg / Plus jamais de guerre was na de Tweede Wereldoorlog dé slagzin waarmee vooral Duitsland en Frankrijk de aanzet gaven tot een vreedzaam en verenigd Europa. Met de historische toespraak van de Franse buitenlandminister Robert Schuman op 9 mei 1950 werd het startschot gege­ven voor duurzame Europese samenwerkingsverbanden. Vandaag kennen we de concretisering van zijn woorden als de Europese Unie.

Sint-Niklaas toonde zich al snel een vlijtige leerling in de Europese klas. Op 16 juni 1962 sloot het zijn eerste pact af: met Colmar, de Franse Elzasstad die ongeveer evenveel inwoners telt als Sint-Niklaas. Colmar ondertekende diezelfde dag ook samenwerkingsverbanden met het Toscaanse Lucca (Italië) en het Beierse Schongau (Duitsland).

Op 13 september 1962 werd een multilateraal akkoord ondertekend tussen de vier genoemde steden Colmar, Lucca, Schongau en Sint-Niklaas: de zogenaamde sterverzustering.

Op 9 september 1967 ondertekende Sint-Niklaas een pact met Abingdon (nabij Oxford in Engeland), dat op zijn beurt toetrad tot de sterverzustering.

Op 9 september 1968 sloot Sint-Niklaas een bilateraal akkoord met Gorinchem - in de volksmond Gorcum (Nederland) -, dat in Zuid-Holland aan de Merwede is gelegen.

Sedert 2002 zijn er vriendschapsbanden met de Zuid-Boheemse stad Tábor (Tsjechië).  Tijdens de Euromarkt van 2012 werd de officiële intentieverklaring ondertekend door de burgemeesters van beide steden.

 

Samenwerking met de Chinese stad Suqian

In oktober 2008 had eerste missie plaats naar de stad Suqian, provincie Jiangsu in China. Bedoeling was om de economische uitwisselingsmogelijkheden tussen het Waasland en Suqian, de mogelijkheden tot verzustering tussen de steden Suqian en Sint-Niklaas, de uitwisselingsmogelijkheden op onderwijs- en onderzoeksvlak tussen de universiteit van Suqian en de KaHo Sint-Lieven (Associatie KUL) en de mogelijkheden tot onderzoek rond het kweken van het Belgisch Wit Blauw rund in China te onderzoeken. In september 2009 had een tegenbezoek plaats van een delegatie van Suqian aan Sint-Niklaas tijdens de Vredefeesten. Toen werd voorgesteld om de samenwerking te formaliseren. Daarna besliste de Sint-Niklase gemeenteraad om een intentieverklaring te onderschrijven tot verdere samenwerking op diverse terreinen: economie, handel, onderwijs, wetenschap en technologie enz. Partners in de samenwerking zijn het intercommunaal samenwerkingsverband Interwaas en KAHO Sint-Lieven.

Suqian is een recent gebouwde stad in het Oosten van China. In juli 1996 werd de stad erkend als prefectuur. In het Noorden grenst de stad aan de provincie Shadong, aan het Zuiden monden de Yangtze en Huaihe rivier samen. Gelegen tussen deze waterwegen ligt Suqian tussen Bejing en Nanjing met een oppervlakte van 8.555 km² en een bevolking van 5.26 miljoen inwoners. De stad staat bekend als een ecologisch paradijs en als hoofdstad van bloemen en wijn, helder water en prachtige meren.

Zie de website van de stad Suqian.